A Napraforgó csoport - bemutatkozása

Óvónők:: Almási Attiláné Kati
Csorba-Nagy Zsanett
Dajka:: Dávid Attiláné Linuska

"Napraforgó fényre fordul…."   /Devecsery László/

 

A Nefelejcs Csodapalotának egyik meserétjén a virágszálak mindig a fény, a vidámság, az érdekes játékok felé fordulnak. Vannak közöttük egészen aprócskák, akik ebben az évben kezdtek ismerkedni az óvodai világgal, vannak, amelyek már nagyra nőve az iskola tárt kapuja felé fordulgatnak izgatottan, tele kíváncsisággal.

 

A Napraforgók sokat mozognak, ugrálnak, futnak, kúsznak, másznak…., hisz csakis így fejlődhetnek gyökereik annyira erőssé, hogy a későbbi életükben, biztonságban a magasba emelkedjenek.

 

Virágszálaink nagyon szeretnek énekelni, mondókázni, hangszereket megszólaltatni, hisz amellett, hogy sokat ügyesednek ebben is, érzelmeik is gazdagodnak, önbizalmuk is erősödik, így mosolygósabb magabiztossággal fordulhatnak a fény felé. Többen tudnak csodálatos dallamokat furulyázni, xilofonon játszani.

 

Évente egyszer egy igazi "családot" is alkotunk, amikor az estét, éjszakát is az oviban töltjük. Nagyon jó buli a Pizsama parti, érdekes játékokkal, gyertyafényes vacsorával, tánccal és tele vidámsággal. Másnap reggel tovább lustálkodhatunk, együtt ébredezünk és meséljük el egymásnak, hogy miről álmodtunk.

 

Azt is tudjuk, hogy igazán erős, egészséges testünk attól lesz, ha azt jól tápláljuk. A Napraforgók nagyon szeretik a hasukat, nem válogatnak abban, amit kínálunk nekik. Gyakran előfordul, hogy a konyhai munkákban, otthonosan mozogva ők is készítenek finomságokat. Egyik kedvencünk a saját magunk által készített gyümölcssaláta, de ünnepeink kísérői a Télapó, napraforgó vagy éppen a liba formájú sütemények is.

 

Ahogyan az út szélén is egy-egy napraforgóval tele mező, a mi virágaink is szépek, és a mindennapokban testileg, lelkileg is közel egymáshoz élünk. Számíthatunk egymás védelmére, támogatására, egy igazi, szoros közösséget alkotunk. Sokfélék vagyunk, magvacskái mindenkinek mások voltak. Elfogadjuk egymást, és mindenkihez a lehetőségeikhez mérten fordulunk, mindenkit aszerint gondozunk, ápolunk.

 

Gondos kertészekként úgy gondoljuk, hogy meg kell adnunk palántáinknak azt a támogató környezetet, amelyben ők maguk lesznek képesek a növekedésre. Tudatosan, következetesen, ésszerű szabályok között éljük napjainkat. Ezt a gyerekek biztonságérzetének kialakulásához nélkülözhetetlennek tartjuk, erre ösztönözzük Napraforgóink szüleit is.

 

Mindennapi életünket igyekszünk felszabadultan, sok tudással, tartalommal, humorral élni, hogy nagyon kellemes élményekkel gondoljanak majdan vissza életük ezen - fontos és remélhetően feledhetetlen - szakaszára.

 

"Engem ne emeljen a magasba senki,
Ha nem tud addig tartani,
Míg tényleg megnövök.
Guggoljon ide mellém,
Ha nem csak hallani,
De érteni akar,
Hogy közel legyen
A szívdobbanásunk."
/Birtalan Ferenc/

Gyermekek névsora: [1 fő]